City Car Concept by Lotus



Aku harap ia akan jadi pengganti Savvy satu hari nanti... cun habissss.....

A small team at Lotus has presented a proposal for a modern compact city car, powered by an electric powertrain and featuring a modular aluminum sandwich structure. The project was developed in just two weeks in collaboration with Automotive Engineer magazine.

Automotive Engineer magazine asked Lotus to design a vehicle that could evolve the city car concept into new directions, improving on models such as the Smart ForTwo and the Toyota iQ.

In just two weeks a team formed by Head of Design Russell Carr, technical director Simon Wood and vehicle architect Richard Rackham have come up with a series of sketches and basic layout ideas – about 10% of a concept phase in a normal project. The resulting car is a compact – 3.7 inches shorter than a ForTwo – city vehicle capable of transporting up to four adults.

It features sliding doors and is powered by a 37 kW electric motor coupled with two blocks of four lithium ion batteries, each providing up to 50 km of range. The second one is an optional equipment which could be used during winter or for extra range.

The design sketches were created by Lotus designer Barney Hatz, who used bold diagonal lines and unusual textures to disguise the car’s tall, flat sides.

The car layout is based on a lower thick structure made of aluminum which consists of two rails, similarly to that of the past body-on-frame cars. This sandwich architecture allows to position the batteries under the floor. The rails are joined with sheer panels under the seats and under the batteries.

Lotus City Car Blue Open“The simple bonded aluminium lower structure can be stretched for other versions of the vehicle. It’s simple and scaleable for volumes up to 100,000 units.” commented Richard Rackham.

A bulkhead structure supports the steering column and provides side-impact protection. The instrument panel is made of a single moulding which integrates the airbags.

The project was published on the May 2009 issue of Automotive Engineer magazine. The full story by Tristan Honeywill includes many interesting design considerations and is available in pdf format for download.

A video that documents the project is available here or on Autoblog.com.

credit to www.carbodydesign.com

credit to funtastickodesign

credit to youtube.com







4 comments

Hoverkraf terbang buatan Malaysia curi perhatian ( Campro 1.8 CPS)


sumber : Google Search

KUALA LUMPUR 22 April - Sebuah syarikat tempatan, Gig Technology Holdings Sdn. Bhd. berjaya mencuri perhatian pengunjung Pameran dan Persidangan Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2008 melalui hoverkraf rekaannya yang mampu terbang setinggi dua meter dari permukaan air.

Lebih menarik, hoverkraf yang diberi nama Hover Plane itu menggunakan enjin Campro 1.8 CPS yang belum digunakan oleh kereta keluaran Proton.

Pengarah Urusan Gig Holdings, Zaharudin Mohd. Ali berkata, Hover Plane itu mampu mencapai kelajuan maksimum antara 70 hingga 80 knot sewaktu terbang.

"Kelajuan sedemikian amat penting untuk kegunaan agensi penguatkuasaan bagi memintas musuh ataupun penyeludup.

"Menjadi bonus ialah penyelenggaraannya yang tidak rumit kerana kami menggunakan enjin kereta, ini membolehkan para pengguna melakukan penyelenggaraan rutin di mana-mana sahaja tanpa perlu mendapatkan bantuan kami," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Zaharudin berkata, pada masa ini badan Hover Plane dibuat menggunakan karbon fiber namun generasi keduanya akan menggunakan bahan komposit agar ia lebih ringan.

Beliau berkata, kapasiti penumpang Hover Plane pula ialah empat orang dan ia akan ditingkatkan kepada enam orang pada masa akan datang.

"Pembelinya mempunyai dua pilihan navigasi sama ada menggunakan 'joy stick' ataupun stereng mengikut kesesuaian mereka," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, sehingga hari ini pihaknya telah berjaya menjual tiga buah Hover Plane kepada kerajaan Filipina.

Katanya, sambutan daripada agensi-agensi kerajaan dalam negara juga amat memberangsangkan apabila Polis Marin, Kastam dan Pasukan Khas Laut (Paskal), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah menunjukkan minat.

"Mereka telah melihat dan menilai Hover Plane dan hasilnya juga amat positif, dalam masa terdekat mereka akan mencubanya.

"Bagi spesifikasi ketenteraan, kita akan membuat penambahbaikan dengan menggunakan badan serta cermin anti balistik dan kalis peluru untuk menjamin keselamatan," katanya.

7 comments

Perodua Viva Elite Premium Dilancarkan!



Perodua telahpun melancarkan model yang diperbaharui iaitu Viva Elite. Harga sekitar RM44k. Berikut beberapa gambar Viva Elite :













6 comments

Perodua Viva 660 BX - Viva Elite Premium Price





Hari ini Perodua telah melancarkan Viva 660 BX bagi menggantikan pengeluaran Kancil. Beberapa sumber telah aku kumpul iaitu dari mudah.my, prodas dan skuad jelajah Era Perodua di Teluk Intan. Berikut adalah beberapa gambar dan senarai harga OTR terkini Perodua Viva 660 BX hingga Elite Premium :

Viva 660 BX manual : RM24900 (solid), RM25300 (metallic)
Viva 660 EX manual : RM28500 (solid), RM28900 (metallic)
Viva 850 EX manual : RM32500 (solid), RM32900 (metallic)
Viva 1.0 BZ auto : RM36500 (solid), RM36900 (metallic)
Viva elite 1.0 GX manual : RM37500 (solid), RM37900 (metallic)
Viva elite 1.0 EZ auto : RM40500 (solid), RM40900 (metallic)
Viva elite 1.0 ZH auto : RM44500 (solid), RM44900 (metallic)

beberapa info yang aku dapat cari :

Viva 660 BX manual
  • 660cc DVVT engine 47hp @ 7,200rpm, 58Nm @ 4,400rpm
  • No power steering
  • No power windows
  • No central locking
  • No radio
  • No reverse sensors
  • Unpainted bumpers
  • Manual transmission only
  • Only available in Ivory White, Ebony Black and Glittering Silver
Viva Elite MT/AT

-NEW FACE LIFT
-MAXIMUM SPEED 160KM/H
-POWER STEERING
-ALARM SYSTEM
-CHROME DOOR HANDLE
-CENTRAL LOCK
-4 POWER WINDOW
-REAR WIPER
-AIRBAG
-SIDE MIRROR WITH ELECTRIC REMOTE CONTROL
-BODY COLOR DOOR MIRROR HOUSING
-REAR SPOILER
-FRONT AND REAR SKIRTING
-RADIO WITH CD PLAYER
-FRONT AND REAR BUMPER WITH BODY COLOR
-SPORT RIMS
-REVERSE SENSOR
-FRONT AND REAR SPEAKER
-USB CD PLAYER







41 comments

Proton Saga EV


Seperti mana artikel yang lepas, kita dah tengok Exora turbo (Exora Prestige). Kali ni kita tengok pulak Saga EV iaitu menggunakan Elektrik sepenuhnya.




0 comments

Exora 1.6 Turbo Pictures


Kat sini aku nak kongsi gambar Proton Exora versi enjin turbo. Exora ni menggunakan Campro 1.6 biasa kepada turbo tak guna cps. Ia guna Exora Prestige concept. Pratonton ini telah berlangsung di Universiti Putra Malaysia. Turut dipertontonkan adalah Saga EV yang Menggunakan sepenuhnya tenaga elektrik. Exora turbo ni just for VIP je..





0 comments

Proton Waja Replacement Model?



Sekarang tengah hot pasal gambar ni. Dikatakan spyshot bakal pengganti Waja iaitu Mitsubishi Lancer. Tapi setakat ni takde ape-ape yang membuktikan ia adalah waja replacement model.
1 comments

Proton Exora M Line Manual ( Warna Metalik RM 64998 / Warna Solid RM 64548 )






Exora manual ni hanya M line, iaitu tanpa DVD player dan GPS. Terdapat juga kekurangan kecil seperti lampu kabus, sarung kusyen dan sebagainya. Exora B line juga akan keluar hujung tahun ini di mana Exora dengan campro 1.6 turbo turut akan dilancarkan. Berikut gambar Exora M line Manual:






3 comments

Proton Saga SE 1.3 ( MT RM43000 / AT RM45500 )


Kelmarin Proton Saga SE telah dilancarkan. Ia boleh didapati dalam varian red brillliant dan putih. Tengok gambar kat bawah :

0 comments

New Proton Model Spotted on Berita Harian?

3 July 2009, Friday : Gambar ni aku nampak kat segmen Auto Berita Harian hari ini. Artikel ni bertajuk Transformasi Proton. artikel tu mengatakan akan ada model special edition, 2 model serba baru iaitu pengganti Waja dan sebuah model baru. nak tau lebih baca Berita Harian hari ni punye.

(update) : aku ade baca blog autoworld, ia sebenarnya model Mazda 3 Sport. Tak pasti dari mana penulis berita harian tu dapat gambar kat atas tu. klik link ni untuk kepastian di sini


5 comments
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2014 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Azelery Published by Shin Chan
Proudly powered by Blogger