PERODUA NAUTICA (Perodua Kembara)
(sumber Berita Harian Online, Gambar diambil dari blog personal)

PERUSAHAAN Automobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) semalam mengumumkan nama untuk model baru yang akan dilancarkannya bulan depan, iaitu Nautica 4WD.

Kenderaan sport utiliti (SUV) transmisi automatik dengan kapasiti enjin 1.5 liter itu akan ditawarkan dalam dua warna, iaitu kelabu (medallion Grey) dan hitam (Majestic Black).

"Orang ramai boleh mula membuat tempahan bagi model itu mulai 10 Mei," kata syarikat itu dalam kenyataan di Kuala Lumpur, semalam.


Syarikat itu menjelaskan, nama Nautica itu diambil daripada perkataan Inggeris "Nautical" yang merujuk kepada navigasi yang dilakukan di air seperti pelayaran atau belayar.

Justeru, katanya, Nautica menggambarkan imej pengembaraan dan kemewahan serta kemampuan untuk menikmati pengalaman tanpa had sempadan.

Perodua berkata, seperti kenderaan Perodua yang lain, Nautica 4WD yang dikategorikan sebagai 'SUV bandar kompak', didatangkan dengan 'tagline' eksklusif, iaitu "4WD yang ideal".

"Nama Nautica beserta 'tagline' itu mewakili satu evolusi dalam SUV bandar.

"Perodua Nautica 4WD telah dibangunkan dengan mengambil kira semua yang diperlukan pelanggan terhadap sebuah 4WD dari aspek keanggunan dan kompak, dengan keupayaan mengharungi permukaan lasak dengan baik," katanya.

Sementara itu, sumber industri berkata, model SUV yang akan dilancarkan Perodua itu seiras dengan Toyota Rush yang dilancarkan UMW Toyota di negara ini Januari lalu, tetapi dengan lima tempat duduk berbanding tujuh tempat duduk bagi Rush.

Pengarah Urusan Perodua, Datuk Syed Abdul Hafiz Syed Abu Bakar pula sebelum ini dilaporkan berkata, model baru yang dilancarkan syarikat itu sekitar pertengahan tahun ini bagi menggantikan model Kembara yang berada di pasaran sejak Ogos 1998.

Model berkenaan, katanya akan memiliki ciri yang bersesuaian dengan permintaan semasa pengguna termasuk saiznya yang lebih besar dan selesa berbanding Kembara.

3 comments

Proton Perdana Replacement Model
Kalau betul Proton Perdana ni keluar kat pasaran nanti, Proton Waja mesti dah tak dapat sambutan. Tengok dari rupa lagi menarik dari Waja. semenjak keluarnya Proton Persona, model- model selepasnya semua menarik seperti Saga, Gen2 CPS dan Perdana ni. Camne plak Proton MPV tu ye? Jangan macam Juara dah la...
6 comments

Perodua Kembara 2008

Dengar cerita Perodua akan melancarkan model pengganti kembara pada May 2008. Model Pengganti Kembara ini diimport sepenuhnya dari Jepun. Model ini menggunakan model Toyota Rush 5 tempat duduk. Reka bentuk Kembara ini pasti menyerupai Toyota Rush yang pernah kita lihat sebelum ini. Perodua kini sedang tumpu kepada model MPV yang akan dilancarkan pada 2009. Keadaan yang sama seperti ketika pelancaran Perodua Myvi dan Proton Savvy. Tahun hadapan satu lagi persaingan sengit antara Proton dan Perodua. Sama-samalah kita menilai model MPV tersebut nanti. Di sebelah ni gambar yang di ambil dari blog tempatan mengenai Perodua Kembara Baru yang sedang melalui Federal Highway. Dengar cerita namanya Perodua Nautica.


0 comments

Honda anjur pertandingan esei sekolah

PETALING JAYA 25 Mac – Honda Malaysia mengorak selangkah lagi dalam usahanya menyemai kesedaran mengenai alam sekitar dengan menganjurkan pertandingan mengarang esei dan gambar khusus untuk pelajar sekolah rendah.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Atsushi Fujimoto berkata, usaha tersebut bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan membina pemahaman mengenai pemuliharaan dan kemusnahan alam sekitar, terutamanya di kalangan pelajar sekolah rendah.

Katanya, pertandingan mengarang esei dan gambar itu yang bertema ‘Alam Sekitar dan Saya’, terbuka kepada pelajar sekolah rendah di Malaysia.

Para pelajar, ujarnya, digalakkan berkongsi idea mengenai kaedah menyelamatkan alam sekitar yang boleh mereka amalkan dalam kehidupan harian.

“Panjang esei itu di antara 400 hingga 800 patah perkataan, sama ada dalam Bahasa Malaysia atau Inggeris dan khususnya mengenai alam sekitar dan kesan-kesannya terhadap haiwan.

“Setiap penyertaan esei mesti disertakan gambar bersaiz 4R dengan keterangan gambar mengenai aktiviti yang dilakukan oleh peserta dan anggota keluarga mereka bagi memulihara alam sekitar,” katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.

Fujimoto berkata, generasi muda sebagai pewaris perlu dididik pada usia muda supaya boleh mempelajari pentingnya memiliki keprihatinan terhadap alam sekitar.

“Pertandingan ini hanyalah satu daripada usaha-usaha yang dilaksanakan oleh Honda Malaysia bagi menggalakkan generasi muda mempelajari dan memiliki kesedaran mengenai alam sekitar.

“Kami mahu menyemai dalam diri mereka suatu perasaan jati diri bahawa mereka juga memainkan peranan dalam menjaga alam sekitar,” katanya.

Fujimoto berkata, Honda Malaysia telah menganjurkan ceramah dan syarahan di sekolah-sekolah rendah untuk berkongsi dengan para pelajar mengenai peri pentingnya pemuliharaan alam sekitar bagi mengelakkan kemusnahan menyeluruh haiwan terancam seperti badak sumbu Sumatera.

Hadiah-hadiah berjumlah RM40,000 disediakan untuk para pemenang pertandingan mengarang esei dan gambar.

Katanya, bagi menggalakkan lebih banyak penyertaan dan kesedaran serta pemahaman mengenai alam sekitar, sekolah-sekolah yang menghantar paling banyak penyertaan juga berpeluang menerima ganjaran.

Penyertaan esei dan gambar hendaklah sampai ke alamat : The Environment And I, Essay & Photo Contest, P.O. BOX 8850, Pejabat Pos Kelana Jaya, 46799, Petaling Jaya, Selangor pada atau sebelum 30 April ini, atau melayari laman web: www.honda.com.my/rhino

0 comments

Tiada Lagi AP terbuka

Tiada Lagi AP Terbuka, Kata Muhyiddin

KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) -- Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari Isnin berkata tiada lagi Permit Import (AP) Terbuka baru bagi kereta akan dikeluarkan.

"Ia adalah garis panduan dasar yang amat jelas," katanya di sidang akhbar selepas melawat pejabat Lembaga Pembangunan Perindustrian Malaysia(MIDA) di sini.

"Kini terdapat pemegang AP sedia ada. Kerajaan telah membenarkannya dan mereka akan terus mempunyai bilangan AP sebanyak itu," katanya ketika ditanya mengenai pendiriannya mengenai AP.

Muhyiddin telah diberikan portfolio MITI, menggantikan bekas menterinya, Datuk Seri Rafidah Aziz, dalam kebinet baru selepas pilihanraya umum baru-baru ini.

"Kepada mereka yang telahpun beroperasi,... tiada AP baru akan diberikan kecuali jika mereka memperolehi francais daripada sebarang pembuat kereta di dunia," katanya.

Bagi syarikat pemegang francais baru, mereka boleh memohon untuk mendapatkan AP, katanya.

Syarikat itu akan diberikan peluang untuk membawa masuk kereta berdasarkan kepada perjanjian francais baru yang mereka telah tanda tangani, katanya. Muhyiddin berkata permit baru tidak juga sewenang-wenang dikeluarkan bagi perdagangan barangan terkawal lain di negara ini.

Mengenai gula, katanya tiada lesen baru dikeluarkan untuk membantu kilang gula sedia ada.

"Ini ialah mengenai dasar," katanya, sambil menyatakan tiada perubahan dalam dasar AP akan dilakukan sekarang setelah beliau mengambil alih kementerian itu.

sumber BERNAMA.com

0 comments

34,000 Savvy ditarik dari pasaran


Proton menarik semula kereta Savvy dari pasaran untuk membuat pemeriksaan kemungkinan masalah galas roda belakang yang dimasuki air yang boleh menyebabkan komponen terbabit rosak.

"Keselamatan dan kepuasan pelanggan menjadi keutamaan utama kami. Sebagai langkah berjaga-jaga, kami menarik balik semua Savvy untuk diperiksa dan dibaiki. Kami memohon maaf kepada semua pemilik Savvy di atas segala kesulitan yang berlaku" katanya.

Perkara itu diumumkan oleh Pengarah Urusannya Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir dalam satu kenyataan hari ini, demikian menurut Bernama.

Penarikan balik itu akan melibatkan 34,000 kereta Savvy dan Proton akan menjalankan pemeriksaan yang perlu dan membuat penggantian tanpa sebarang kos kepada pelanggan.

Proton berkata semua pemilik Savvy dinasihatkan membawa kereta mereka ke cawangan servis Proton Edar atau EON yang terdekat untuk pemeriksaan.

"Penarikan semula ini semata-mata langkah berjaga-jaga kerana keselesaan dan keselamatan pelanggan merupakan keutamaan utama Proton," kata Proton.

Pelanggan disaran menghubungi dengan segera cawangan servis berdekatan bagi temu janji untuk pemeriksaan kereta mereka. Selain itu mereka juga boleh menghubungi Proton i-Care di talian 1-300-880-888.
0 comments

Harga Baru bagi Jenama Nissan di Malaysia


Edaran Tan Chong Motor telah mengumumkan bahawa harga baru kenderaan jenama Nissan OTR bagi kenderaan peribadi. Harga baru ini berkuatkuasa 7 April 2008. Sesiapa yang telah menempah sebelum tarikh ini adalah mengikut harga yang lama. Masih belum terlambat kepada para pelanggan untuk menempah kereta Nissan pada harga lama terutama yang berminat membeli MPV. Berikut adalah senarai harga terkini:

Model Harga Lama(RM)
Harga Baru (RM)
Sentra 1.6 M 85,450.00 85,750.00
Sentra 1.6 A 89,450.00 89,800.00
X-Trail 2.0 132,800.00 133,800.00
X-Trail 2.5 143,800.00 144,800.00
Serena 2.0 135,018.99 136,500.00
Latio 1.6 M 82,189.50 83,600.00
Grand Livina 1.6 M 82,800.00 84,800.00
Grand Livina 1.6 A 86,600.00 88,600.00
Grand Livina 1.8 A 95,300.00 97,300.00

0 comments
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger