Proton Savvy History






Proton Savvy ni merupakan pengganti Proton Tiara. Asal Proton Tiara adalah Citreon AX kereta Eropah. Tiara tidak mendapat sambutan kerana kereta ini mengalami masalah teknikal dan memang rugi jika sesiapa yang membeli. Oleh itu, pengeluarannya diberhentikan dari 1996 - 2000. Lima tahun kemudian muncul kereta mini yang dinamakan Savvy. Savvy juga dikatakan kurang mendapat sambutan kerana ketika itu Perodua melancarkan Myvi di mana rekabentuk lebih menarik. Lama kelamaan para pengguna menyedari Savvy mempunyai kelebihan iaitu jimat minyak. Proton ambil inisiatif, memberi rupa baru Savvy dan harga kereta yang lebih murah dari lebih RM40K kepada RM30K. Enjin Savvy menggunakan 1.2 L Renault D4F14 dan bersesuaian dengan saiz Proton Savvy. Savvy kini bersaing pula dengan Saga yang dikatakan jimat minyak. Kita dengar saja apa para pengguna komen setelah ramai menggunakan Saga.

Antara Proton Saga dan Savvy mana lebih jimat minyak?

Share this article :

+ comments + 5 comments

Tanpa Nama
30 Ogos 2009 2:30 PG

salam..bleh x nk tau mne sye bleh dpt emgin citroen saxo vts 16v??ade ke kt chopshop??nak msok dlm tiara la..

Tanpa Nama
31 Ogos 2009 12:44 PTG

kalau ikut pengalaman aku lah... dah ramai pemilik tiara tukar enjin selain dari citroen. ini semua untuk menjimatkan kos dan cari sparepart dengan senang. diorang pakai enjin dari jepun. enjin baru dalam rm2K.

26 Mei 2010 10:48 PTG

boleh bantu sya hubungi pihak proton? ataupun org dalam proton? sebab sya skrg tgah facing suatu masalah yang besar mengenai savvy saya...

warranty kereta sudah tamat...mslh kereta seperti gearbox adalah suatu kelaziman bg pengguna savvy...ADAKAH savvy akan menjadi seperti tiara?

Tanpa Nama
31 Mei 2010 9:07 PG

savvy adalah model pengganti tiara yg tidak menggunakan base tiara. savvy adalah model baru dengan teknologi baru. masalah savvy adalah tidak sama seperti tiara. walau bagaimanapun, sebaiknya encik hubungi proton i care.

Tanpa Nama
26 Julai 2010 4:58 PTG

kebanyakan saya lihat tiara mengunakan tombol gear bentuk cylinder.kalau lihat di gambar katalog tiara di google image,tombol gearnya seperti citroen ax gt kenapa ya?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
www.azelery.com Info Automotif Tempatan Dan Antarabangsa
Copyright © 2007-2017 azelery.com - All Rights Reserved
Template Created by Shin Chan Published by Azelery
Proudly powered by Blogger